Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerleri İçin Dört Elli Diş Hekimliği Kitabı 2016 Baskı Çıktı
- Müfredatla uyumlu, Tamamı renkli mükemmel bir konu kitabıdır.
- Bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Eğitimin ve mesleğin tüm ana konuları detaylı olarak işlenmiştir.
- Konusunda yetkin 34 akademisyen tarafından yazılmıştır. 31 Temel bölümden oluşmaktadır.
- Yüzlerce resim, grafik ve tablo bu alandaki başarınızı arttıracaktır.
Önsöz;
Diş hekimliği, hem bilimsel bilgiyi hem de bu bilginin sanatsal bir bakış açısıyla işlenmesini gerektiren ve estetik kaygının çok yüksek tutulması gereken bir meslektir. Bu kompleks mesleğin uygulayıcısı hekimlerin ise temel diş hekimliği bilgilerinin yanında el-parmak becerisi, göz-el koordinasyonu, üç boyutlu görebilme, yaratıcılık, renk algısı gibi becerilere sahip olması gerekir. Başarılı bir diş hekimliği pratiğinin bir ekip işi olduğu, artık inkar edilemez bir gerçektir.
Diş hekimi klinik yardımcısı kaliteli bir ağız sağlığı hizmeti verilmesinde diş hekiminin etkinliğini arttıran en önemli üyelerden biridir. Eğitim almış klinik yardımcılar çok az sayıda olup, bunların eğitimi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Ağız ve Diş Sağlığı Programlarında verilmektedir. Türkiye’ de diş hekimi klinik yardımcılarının çoğu muayenehanelerde diş hekimlerinin kendi özel çabasıyla yetişmektedir. Muayenehanelerdeki görevleri ve bu görevlerin kapsamı ise yanında çalıştığı diş hekimine, yeteneğine ve çalışma süresine bağlı olarak değişebilmektedir. Diş hekimlerinin çoğu, klinik yardımcıları sterilizasyon, alet hazırlama ve hasta tedavisi sırasında malzeme hazırlama gibi işlerden sorumlu tutmakta, çok az diş hekimi asiste edilme gibi alanlarda yardımcılarıyla birlikte çalışmaktadır. Diş hekimlerinin öğrencilik yıllarından itibaren yalnız çalışmaya alışık olmaları ve her şeyi kendilerinin yapmaya yönelmeleri diş hekimi yardımcılarının kliniklerde etkili bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Bu yüzden de diş hekimliği mesleğinin bir ekip işi olduğu, klinik yardımcının bu ekibin en önemli üyelerinden biri olduğu, diş hekimi klinik yardımcılığının aslında bir meslek olduğu, bunun için eğitim alınması gerektiği ve etkili bir yardımcının kliniklerde ne gibi yararlar sağlayabileceği uzun yıllarca düşünülmemiştir.
Başarılı bir muayenehanecilik ve hasta memnuniyetinin artmasında klinik personelinin etkili ve yerinde görev alması çok önemlidir. Diş hekimliği kliniğinden içeriye girildiğinde ferahlık, temizlik ve rahatlık hissi, klinikte hijyen konusunda kaygı yaratacak herhangi bir nedenin bulunmaması hastada güven oluşturulmasında en önemli etkenler arasındadır. Diş hekimi klinik yardımcıları, hastaların rahat ettiği huzurlu ve güvenli bir ortamın hazırlanmasında önemli ve etkili bir rol oynar. Ayrıca klinik yardımcının hastaya yaklaşımı, hastaların sorularını yanıtlarken aldığı tavır, gösterdiği sabır ve nezaket hastaların verilen diş hekimliği hizmetinden memnun olmasını kolaylaştırmaktadır.
Kliniklerde verimlilik artışı için dental ergonomi önemli bir araçtır. Dental ergonomide dört elli diş hekimliğini mutlaka etkili olarak kullanmak gereklidir. Dört elli diş hekimliğinin yararlarını hasta rahatlığının artması, hekim ve yardımcısının mental ve fiziksel yorgunluğunu azaltması, verimliliği arttırması, tedavi sırasında zaman tasarrufu sağlaması, tam verimle daha az zamanda ve daha çok hasta tedavi edilebilmesi olarak sıralayabiliriz. Dört elli diş hekimliğinin temel ilkelerinde görevlerin belirlenmesi, gelişmiş planlama, tedavi ekibinin oturtulması, hareket tasarrufu söz konusudur. Dental ergonomi sağlanması ve dört elli yaklaşım prensiplerinin gerçekleştirilmesi için yardımcı personelin bu konuda bilgili olması, yapılacak işlerin sırasını ve kullanılacak aletleri çok iyi bilmesi gerekir.
Diş hekimi olarak, karşılaşabileceğimiz mesleki ve sağlık sorunlarını azaltmak, hasta memnuniyetini artırmak, başarılı bir diş hekimliği pratiği yapmak, verimliliği arttırmak, sık sık değişmeyen bir yardımcıyla çalışmak istiyorsak takım olarak çalışmanın getireceği avantajları anlamamız ve diş hekimi klinik yardımcısının bu ekip içerisindeki yerini ve görevlerini belirlememiz çok önemli ve gereklidir.
Bu gereklilikten yola çıkarak 2013 yılında H.Ü. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ağız Diş Sağlığı Programını açtık. Programın amacı, kamu ve özel sektörde tercih edilen saygın, nitelikli ve diş sağlığı alanında uluslararası bilgi seviyesine ulaşmış mezunlar yetiştirmektir. Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler "Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri” unvanı ile Diş Hekimliği Fakültelerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, diş klinikleri ve muayenehanelerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde görev alabilmektedirler.
Programda uygulamaya dayalı eğitim verilmektedir. Öğrencilerimiz teorik dersleri Yüksekokul’ da alırken uygulamaların tamamı H.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Klinikleri’nde yapılmaktadır. 8 Anabilim Dalı, Entegre Klinik ve Sterilizasyon Ünitesi’nde öğrencilerimize pratik çalışma yapma imkanı tanıyan Diş Hekimliği Fakültesi Yöneticilerine ve öğrencilerimizin eğitiminde destek veren öğretim üyelerine şükranlarımızı sunarız. Ayrıca, oluşturdukları samimi ve huzurlu çalışma ortamı ile eğitimimize sağladıkları katkı için yardımcı personelimize de çok teşekkür ederiz.
Kitabın hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen, birikimlerinden mesleğimizin yardımcı elemanlarının da yaralanması için zaman ve emek harcamaktan çekinmeyen ve bana güç veren bölüm yazarı öğretim üyelerine, mesleki birikimime büyük katkıları olan, meslek yaşantımın her evresinde birarada olduğum ve yetiştiğim Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ndeki değerli hocalarıma, arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Olmasaydınız olmazdı. Kitabın oluşturulmasında öncülük ve özverili çalışmalarından dolayı Güneş Tıp Kitabevleri yöneticilerine teşekkür ederim. Öğrencilerimiz için çok yararlı olacağına inandığım bu eser sizlerin yardımıylarıyla oluşmuştur. İyi ki varsınız.
Prof. Dr. Gülay Varlı Uzun
Kullanıcı Yorumları