Türk Fizyolojik Bilimler Derneği, 22 Nisan 1959 tarihinde, Prof. Dr.
Mehmet Akçay ve arkadaşları tarafından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Türk Fizyoloji Cemiyeti adıyla kurulmuştur. Derneğin adı 1973 yılında Türk Fizyolojik Bilimler Derneği olarak değiştirilmiş ve 1974 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla “Türk” unvanının kullanılması kabul edilip kamu yararına çalışan dernek statüsü kazanmıştır. Derneğimiz kuruluşundan bu yana birçok bilimsel aktivite yürütmüştür. Bunların en düzenli ve önemli olanı, uluslararası katılımlı 45 Ulusal Fizyoloji Kongresi tertiplemesidir. Neredeyse yarım asırdır hiç aksatmadan bilimsel kongre düzenlemek başlı başına bir başarıdır. İki yıl önce “İnsan Fizyolojisi” isimli kitabı yayıma hazırlama kararı alıp belirlenen zaman diliminde bunu gerçekleştiren derneğimiz önemli başarılarına bir yenisini daha eklemiştir.
Türkiye’de insan fizyolojisi alanında kaynak kitap ihtiyacı, büyük ölçüde yabancı dillerdeki eserlerin Türkçeye çevrilmesiyle karşılanmaktadır. Bu çalışmaları oldukça değerli görmekle birlikte kendi dilimizde, orijinal görselleriyle her yönden özgün bir kitabın yazılması şüphesiz daha büyük kıymet arz etmektedir. Farklı üniversitelerde görev yapan 72 öğretim üyesinin bir araya gelip bilgi ve birikimlerini bu çalışma için ortaya koymaları, Türk fizyoloji ailesinin gücünü, birlikteliğini ve vizyonunu göstermesi açısından önemlidir. Bu durum, kitaba ayrı bir değer katmıştır. Gelinen noktada “İnsan Fizyolojisi”
kitabı pek çok yönüyle fizyoloji alanında Türkiye’de bir ilktir. Bu ilk adımı, kitabın başta İngilizce olmak üzere başka dillere tercüme edilmesini sağlamak takip etmelidir diye düşünüyorum.
“İnsan Fizyolojisi” kitabı, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Sağlık Bilimleri Fakülteleri öğrencilerinin ihtiyaç duyabileceği güncel bilgileri içeren, 15 ünite ve 69 bölümden oluşmaktadır. Kitap temel olarak tıp fakültesi öğrencileri düşünülerek hazırlansa da lisansüstü öğrenim görenlerin, uzmanların ve özet bilgi arayan öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde düzenlenmiştir. Bölümler, kendi alanlarında uzman ve fizyoloji alanında uzun yıllara dayanan eğitim-öğretim tecrübesine sahip tıp fakültesi öğretim üyeleri tarafından yazıldı. Her bir ünitenin editörlüğü deneyimli uzmanlarca yapıldı. Editörler Kurulu, tıp fakültesi öğrencilerinin bilmesi gereken önemli öğrenme hedeflerini/konularını seçerek kitabı önce ünite başlıklarına, sonra da ünitede yer alması gereken bölümlere ayırdı.
Bölüm yazarları belirlenen konuları güncel, öz ve anlaşılır bir biçimde kaleme aldılar. Bölümlerin sonunda, konuların özetlendiği bilgilerin bulunması öğrendiklerini pekiştirmek isteyen öğrenciler için kolaylık sunmaktadır. Yerine oturmamış, araştırma düzeyinde olan ve değişmesi muhtemel bilgilere kitapta yer vermekten kaçınılmıştır.
Bu kitabın bir başka özelliği de fizyoloji konularını klinik ile ilişkilendirmesidir. Bu bağlamda, bölümlerin/konuların sonunda “Klinik Fizyoloji” adı altında bir başlık yer almaktadır. Klinik Fizyoloji başlığı altında o bölümde anlatılan fizyolojinin temel kavram ve konularının klinikteki karşılığı durumundaki sendrom ve/veya hastalıkların patofizyolojisine yer verilmektedir. Böylece öğrencinin edindiği teorik fizyoloji bilgilerinin klinikteki anlam ve önemini karşılaştırmalı olarak kavramasına imkân sağlanmaktadır. Her bir ünite, taşıdığı anlam ve amaca uygun olarak ayrı bir renk ile renklendirilmiştir. Ünitedeki tablolar, grafikler, diyagram, akış şeması ve klinik fizyoloji kısımları ünitenin rengi ile eşgüdümlü bir düzen içerisinde sunulmaktadır. Görseller, bu kitaba özgü tutarlı bir tarz ve bakış açısı ile konunun öğrenilmesini kolaylaştırıcı şekilde çizilmiştir. Bölümlerde yer alan görsellerin biri hariç tamamı özgün olup bu kitap için çizilmiştir. İstisnaî bir şekil, Prof. Dr. Aziz Sancar’ın izni alınarak bu kitapta kullanılmıştır. Kendisine bu nezaketi ve hassasiyeti için ayrıca teşekkür ediyorum.
Bölümlerin yazımında TDK sözlüğünde yer alan kelimeler tercih edilmiş, güncel bir dil kullanılmıştır. Yabancı dillerden Türkçeye geçen ve TDK sözlüğünde birden fazla karşılığı olan kelimeler ile dilimizde karşılığı bulunmayan kelimelerde Editörler Kurulu kararı ile üslup birliği sağlanmaya çalışılmıştır. Buna rağmen, bazı yabancı terimlerin tam karşılığını bulmakta zorlandığımızda ve/veya yabancı terimin kullanımının yaygın olması durumunda, ifadeler yabancı dildeki halleriyle kullanılmıştır. Böyle bir kitapta, tüm kelimeler için ortak üslup oluşturmak oldukça zordur. Ancak sonraki baskılarda üslup birliğini sağlamak adına daha kuvvetli adımların atılabileceğine inanıyorum. Okuyucuların binlerce bilginin, yüzlerce görselin düzenlenmesi sırasında oluşması muhtemel hatalar ile eksik gördükleri ve/veya geliştirilmesini arzu ettikleri hususlar hakkında bana geri bildirimde (erdalagar@gmail.com) bulunmaları, “İnsan Fizyolojisi”
kitabının sonraki baskılarındaki yetkinliğine katkı sunacaktır.
Editörler Kurulunda bilgi ve birikimlerini paylaşan, yoğun bir çalışma programını aksatmadan tamamlayan editör hocalarımıza teşekkür ederim.
Bölümlerin yazılmasında gösterdikleri özen ve gayretten ötürü bölüm yazarı hocalarımıza şükranlarımı sunarım. Bu kitabın dokuz yüzden fazla görselinin düzenlenmesinde birikimlerini bizlerle karşılıksız paylaşan ve gerekli yönlendirmelerde bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Seylan’ın özel bir teşekkürü hak ettiğini düşünüyorum. “İnsan Fizyolojisi” kitabının yenilikçi ve özgün ruhuna uygun görsellerini çizen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü lisansüstü öğrencilerinden medikal illüstratör Ufuk Köse ve Mehmet Kepenek’e sekiz ay süren sabırlı ve verimli çalışmalar sonucu elde edilen başarıdan dolayı minnettarım.
Onların bitmek bilmeyen sabır ve azimlerinin bu görselleri, olması gerekenden daha güzel kıldığına inanıyorum. Hazırlık ve yazım sürecinde kitaba harcadığım mesai nedeniyle onlara ayırmam gereken zamandan tasarruf ettiğim için başta eşim ve çocuklarım olmak üzere tüm dostlarımdan özür dilerim. Bu kitabın basımını üstlenen İstanbul Tıp Kitabevleri çalışanlarına özverili tutumlarından dolayı, kurum yöneticisi Sayın İsmail Şahin’in şahsında teşekkür ederim.
Bu kitabın satışından elde edilecek her bir kuruş, “Fizyoloji” alanında lisansüstü eğitim-öğrenim gören öğrencilere burs olarak verilecektir.
Dolayısıyla gayri yasal yollarla (korsan) çoğaltılıp satılan kitaba ödenen ücret öğrenimini sürdürebilmek için burs bekleyen öğrencilerimizin geleceğine darbe vuracaktır.
Okuyucularımıza faydalı olması dileklerimle.
Kullanıcı Yorumları